کاربرد آلومینیوم در خودروسازی و تولید انواع وسایل نقلیه با سرعت بالایی در حال رشد است. شمش آلومینیوم به عنوان یک فلز بسیار کاربردی در تولید قطعات مختلف خودرو مورد استفاده قرار گرفته است. با استفاده از این فلز می توان بیخطر ترین، با کیفیتترین و لوکسترین خودروها را طراحی و تولید کرد. نکته حائز اهمیت در رابطه با بکارگیری شمش آلومینیوم در تولید خودرو قیمت مناسب آن است. در نتیجه استفاده از آن یک گزینه عالی برای کاهش قیمت انواع خودرو بشمار می آید.
انعطافپذیری آلیاژهای آلومینیوم بسیار بالاست؛ همین خاصیت سبب شده که از آلیاژ های آلومینیوم در مواردی که نیاز به شکلپذیری بالا وجود دارد؛ استفاده گردد.
یکی از مهمترین خصوصیات آلومینیوم در این صنعت این است که با جانشینی آلومینیوم به جای سایر عناصر مشکلی در کارایی خودرو ایجاد نمیشود.
آلیاژهای آلومینیوم علاوه بر موارد بالا خواص منحصر به فردی دارند که سبب افزایش استفاده از آنها در صنعت خودروسازی و سایر صنایع گردیده است از جمله:
نسبت استحکام به وزن بالا
مقاومت به خوردگی بالا
مقاومت در برابر آتشسوزی و دمای بالا و…
موتور خودرو
بدنه خودرو
چرخها
سیستم تعلیق خودرو
برخی دیگر از قسمتهای خودرو از جمله سقف خودرو، چرخدندهها، دستگیرهها و…
تاریخچه کاربرد آلومینیوم:
تاریخچه کاربرد آلومینیویم در خودروسازی ابتدا به سال 1899 برمی گردد. در این سال برای اولین بار یک خودروی اسپرت با بدنهای از جنس آلومینیوم به بازار ارائه داده شد. نمایشگاه بین المللی اتومبیل برلین محل نمایش این اتومبیل بود. بعد از آن و در سال 1901، شرکت کارل بنز که در همکاری تنگاتنگی با مرسدس قرار داشت، اقدام به تولید اولین موتور اتومبیل آلومینیومی نمودند. در این زمان مشکلاتی در فرایند فلزکاری با آلومینیوم و قیمت بالای آن وجود داشت. به همین دلیل ورود آلومینیوم و کاربرد شمش آلومینیوم به صنعت خودروسازی حدود 60 سال طول کشید.
در اوایل سال 1914، نیکولای پوشین، شیمیدان روسی، نوشت: روسیه سالانه 80000 پود آلومینیوم مصرف میکند، اما یک گرم از این فلز تولید نمیکند و تمام آلومینیوم را از خارج میخرد. در سال 1920، علیرغم ادامه جنگ داخلی، رهبران روسیه سرانجام به میزان عظیم قدرت مورد نیاز برای ایجاد رشد و توسعه صنعتی در قلمرو عظیم خود پی بردند. با توجه به این موضوع، دولت روسیه GOELRO (کمیته دولتی برای برق رسانی روسیه) را تشکیل داد که شامل ساخت نیروگاههای برق آبی در رودخانههای روسیه بود. تصمیم بر این شد که کارخانههای ذوب آلومینیوم در کنار آبشارهای آبی ساخته شوند تا برای برق تولیدی مصرف کننده داشته باشند. بدین ترتیب از آلومینیوم برای نیازهای نظامی و غیرنظامی استفاده شد.
آلومینیوم در آن زمان بهطور گسترده در صنایع هوایی، کشتی سازی و خودروسازی مورد استفاده قرار گرفت و پیشرفت خود را در مهندسی عمران نیز آغاز کرد. ساختمان امپایر استیت (Empire State) که تا سال 1970 مرتفعترین ساختمان در سراسر جهان بود، در سال 1931 ساخته شد. این اولین ساختمانی بود که در آن از آلومینیوم بهطور گسترده در ساخت و ساز استفاده شد، هم در سازههای اساسی و هم در داخل.
جنگ جهانی دوم چهره بازار آلومینیوم را تغییر داد و هوانوردی و ساخت موتورهای تانک و خودرو را به خط مقدم آورد. این جنگ باعث شد تا کشورهایی که با آلمان میجنگند، استفاده از ظرفیت تولید آلومینیوم خود را افزایش دهند. طراحی هواپیماها بهبود یافت و آلیاژهای آلومینیوم جدید با آنها توسعه یافت. جوزف استالین، رهبر اتحاد جماهیر شوروی، در سال 1941 به فرانکلین روزولت، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا نوشت: 30 هزار تن آلومینیوم به من بدهید و من در جنگ پیروز خواهم شد. پس از پایان جنگ، کارخانههای ذوب به محصولات عمرانی بازگشتند.